Fragment

Tot hier en niet verder!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tot hier en niet verder!

Demonstreren is een fundamenteel mensenrecht. Er is dan ook veel in onze wereld waar je voor in opstand zou kunnen komen, zelfs in het welvarende Nederland: klimaatverandering, de bio-industrie, het onderwijs, extreemrechts, zwarte piet of juist niet. Je kunt dan naar de Dam gaan of naar het Malieveld om te protesteren met spandoeken en megafoons. Maar levert het ook iets op? Activiste Marleen gelooft er niet in: "Ik hoorde een minister zeggen: laat ze maar lekker even hun trucje doen op het Malieveld, eventjes boe roepen, en dan de volgende dag wel weer gewoon aan het werk."

Radiomaker René van Es sprak Marleen en andere activisten die bewust een andere strategie kiezen en weigeren om binnen de lijntjes te blijven. Ze strijden voor maatschappelijke verandering, maar tegen de mensen die ze aan hun kant willen hebben, omdat ze denken dat de samenleving alleen door een shockeffect in beweging kan komen. Sommigen zien hen als criminelen, anderen als helden. Want ze schromen niet om over de grens te gaan.

Een documentaire over burgerlijke ongehoorzaamheid en het kantelpunt waar een hinderlijke actie omslaat in een nobele daad.