Fragment

Samen bouwen en samen wonen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Samen bouwen en samen wonen

Er is een dorp gebouwd met 36 huizen waarvan de grondstoffen de aarde niet uitputten. Waar ze regenwater gebruiken voor de wc en de wasmachine. En de verwarming van huizen komt van de Cesar warmte accu, een systeem dat volledig draait op zonnepanelen. Ze hebben ook een Artist in Residence waar een wisselende kunstenaar elke maand een nieuwe oplossing bedenkt op één van de wereldproblemen. Het Ecodorp in Boekel wil voldoen aan alle duurzame werelddoelen, de SDG’s, Sustainable Development Goals.

De huizen zijn sociale huurwoningen dus ook mensen met niet zo veel geld, kunnen er wonen. Voor iedere nieuwe bewoner is er een kennismakingsperiode van 3 of 4 maanden. Dan klussen de geïnteresseerden mee op zaterdag of wonen een vergadering bij. Als je er woont dan zijn er verschillende werkgroepen waar je deel van uit kunt maken. Voor bijvoorbeeld de moestuin, mantelzorg of bouw. De inwoners hechten veel waarde aan de manier waarop ze met elkaar omgaan.

Op Eerste Kerstdag ging journalist Joga Brouwers in gesprek met Ad Vlems, de initiator van het dorp, om te vertellen hoe ze zover zijn gekomen.