Naar homepage
Fragment

Gulle Gevers bij MAX op Rado 1

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gulle Gevers bij MAX op Rado 1

MAX staat zaterdag 27 april vanaf 19.00 uur in een speciale thema-uitzending stil bij het geefgedrag van Nederlanders. In het drie uur durende programma Gulle Gevers, te horen op NPO Radio 1 en gepresenteerd door Elles de Bruin, duikt MAX in de wereld van de filantropen, goede doelen en het grote geld.

Nederlanders staan bekend als een vrijgevig volk. Uit vrijwel ieder internationaal onderzoek komt naar voren dat er (bijna) geen land ter wereld is waar zoveel wordt gegeven. Meer dan 70 procent van de Nederlanders zegt regelmatig geld te geven aan goede doelen. Van grote nationale tv-acties tot bescheiden sponsorloops op scholen.


Dat vrijgevigheid in de mens zit, werd deze maand nog maar weer eens aangetoond bij de brand in de Notre-Dame in Parijs. Ook in Nederland trokken mensen de portemonnee voor het herstel van de kathedraal. Anders dan in andere landen lijkt Nederland het in de ‘geefindustrie’ vooral te moeten hebben van ‘alle kleine beetjes helpen'. In andere landen zijn het rijke filantropen die met grote gebaren gul geven. Zo stelden de twee rijkste mannen van Frankrijk; François-Henri Pinault en aartsrivaal Bernard Arnault, samen 300 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de Notre-Dame.


Toch zijn ook in Nederland voorbeelden van rijken die hun vermogen inzetten om er goede dingen mee te doen. Mensen als Joop van den Ende, Dirk Kuijt en Richard Krajicek hebben fondsen opgericht voor goede doelen.

Ook in Nederland is filantropie big business geworden. Het aantal vermogensfondsen, familiefondsen en corporate 'foundations' groeit enorm. Recentelijk zijn ook vriendenstichtingen, 'crowdfunding' en geefplatforms in opkomst. Filantropie is populair. Dat roept de vraag op: wie geeft geld, wat doen we ermee en geven we eigenlijk wel op de meest doelmatige manier? En wat zijn eigenlijk de gevolgen van al dat geven? De filantroop lijkt wereldwijd aan politieke macht te winnen. Historicus Rutger Bregman keerde zich onlangs op het World Economic Forum in Davos tegen de filantropie. Volgens hem is de wereld er veel meer bij gebaat als er gewoon "taxes, taxes, taxes" zouden worden betaald. Gaat dat ook op voor Nederland?


Elles de Bruin duikt zaterdag in de wondere wereld van de filantropie. Dat doet ze met tal van gasten. Onder hen wetenschappers, mensen van goede doelen en de (relatief) rijke filantropen zelf.


Te gast zijn onder anderen:


Tom Oostrom, directeur van De Nierstichting, en vorig jaar verkozen tot de ‘invloedrijkste persoon in de Nederlandse filantropie’

Harriette Verwey, ex-cardioloog en betrokken bij de Rotary Foundation

Adriaan Kok, succesvol zakenman en oprichter van Connect by music

Annemiek Hoogenboom, oprichter van Novamedia, het bedrijf dat eigenaar is van de formats van meerdere goededoelenloterijen.

Renée Steenbergen, onderzoeker filantropie en (tot 1 mei 2019) hoofdredacteur van The Fundraiser Magazine

Arjen de Wit, wetenschappelijk onderzoeker Centrum voor Filantropische Studies in Amsterdam

Boudewijn de Blij, bestuurslid Samenwerkende Brancheorganisatie Filantropie

Gulle Gevers, Omroep MAX, NPO Radio 1, 19.00 - 22.00 uur. Presentatie: Elles de Bruin