Fragment

Presentator Ciana Mayam: 'De mediawereld is klein dus je reputatie is alles'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Presentator Ciana Mayam: 'De mediawereld is klein dus je reputatie is alles'

In oktober van dit jaar sprak Ciana Mayam zich voor het eerst uit over de werkcultuur bij Kassa, het programma van BNNVARA waar ze de vaste rubriek de Belbus presenteerde: “De dag nadat de podcast uitkwam was het Diversity Day bij BNNVARA, dus dat was wel een mooie timing.”

De Belbus presenteren voelde als haar grote kans, het was haar eerste grote presentatieklus op televisie. Maar achter de schermen kreeg Mayam te maken met micro-agressie, grensoverschrijdend gedrag en racistische opmerkingen.

Toen ze deze ervaringen aan mensen op haar werk vertelde, kreeg ze vaak te horen dat het er nou eenmaal ‘bij hoorde’: “Dan zeiden ze, dit is gewoon hoe het is, wen er maar aan.” Mayam heeft daarom lang getwijfeld of ze haar verhaal wel wilde delen: “De mediawereld is klein dus je reputatie is alles.”

Publiekelijk aan de schandpaal nagelen

Toch koos Mayam ervoor om het een jaar na haar plotselinge vertrek te vertellen: “Het was nooit mijn bedoeling om mensen publiekelijk aan de schandpaal nagelen of om mijn gelijk te halen. Ik wil gewoon enkel mijn ervaring delen en vertellen wat ik er goed aan vond, vertellen wat ik er minder goed aan vond en welke lessen ik eruit heb getrokken.”

Het vertrek bij Kassa was in eerste instantie een dieptepunt voor Mayam maar door zich erover uit te spreken voelt ze nu veel rust en afsluiting: “Er zijn hele goede gesprekken uit voortgekomen. Mensen zijn er heel erg van geschrokken en gaven aan mijn verhaal nu ook te begrijpen. Daardoor voelt het uitspreken hierover ook wel als een van de hoogtepunten van dit jaar.”

Video niet beschikbaar