Fragment

Thierry Baudet: ‘Mijn droom is huisman worden’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Thierry Baudet: ‘Mijn droom is huisman worden’

Thierry Baudet zou het liefst na zijn huwelijk een groot gezin willen stichten en thuis voor de kinderen gaan zorgen. Dat zegt hij in een lang gesprek met Margje Fikse op NPORadio1.

De voorman en oprichter van Forum voor Democratie krijgt regelmatig kritiek van feministen die zeggen dat hij de verworvenheden van de vrouwenemancipatie ter discussie stelt of terug wil draaien. “Ik ben het tegenovergestelde van vrouwonvriendelijk”, zegt hij. “Maar ik zie dat vrouwen ongelukkig worden van de dwang die het feminisme aan ze oplegt”. Later in het gesprek zegt Baudet: “Ik hoop dat ik snel kan stoppen met dit werk. Gaat zij lekker werken, super geëmancipeerd, ga ik bouillon trekken, kinderen naar school brengen, beetje schrijven, beetje pingelen op de piano. Dat is mijn droom. Het huisman-bestaan lijkt me echt geweldig. En dan kan ook niemand meer zeggen dat ik vrouwonvriendelijk ben”.


Verloofde is rechtser geworden

Baudet zei ooit dat als vrouwen met rechtse mannen omgaan, ze rechtser worden. Over zijn geliefde Davide zegt hij: “Ze was linkser, maar ze is nu met mij. Dus is ze rechtser geworden dan ze was”. De FvD-leider weet niet zeker of zij hem ook linkser heeft gemaakt: “Misschien heeft ze mij wel empathischer gemaakt”.


“Wanneer heb je voor het laatst geneukt?”

Tijdens het verkiezingsdebat op televisie vroeg Baudet dit jaar aan Mark Rutte wanneer hij voor het laatst had gehuild. De premier antwoordde door op het overlijden van zijn zus te wijzen. Baudet heeft spijt van dat moment. Hij zegt in het gesprek met Fikse dat hij zich realiseert dat de vraag verkeerd viel, maar dat hij ermee probeerde door de teflonlaag van Rutte te prikken. “Ik wilde op zoek naar de mens achter de glimlach, maar ik had dat beter moeten inleiden. En vervolgens had ik dan de vraag moeten stellen: ‘Wanneer heb je voor het laatst geneukt?’ bij wijze van spreken.”


Op zoek naar God

Baudet is niet christelijk opgevoed maar is zich steeds meer gaan verdiepen in het geloof. “Ik realiseerde me dat de tradities die wij hebben voor een groot deel te danken zijn aan het christendom. En dat moeten we veel meer koesteren”. Baudet noemt zich nog steeds niet helemaal christen, want hij is niet gedoopt en geen lid van een kerkgenootschap. “Maar ik zou mezelf een christenvriend noemen”. Naar eigen zeggen zoekt hij God nog steeds. “Ik heb niet het idee dat het hier gebeurt op aarde en dan ga je dood en that’s it, maar ik weet niet precies hoe het zit”.


Bewondering voor Marianne Thieme

In het gesprek noemt Baudet andere Kamerleden "hele eenvoudige mensen”. Hij heeft respect voor hen, maar is met FvD iets “totaal anders” aan het doen dan zij. “Het zijn geen mensen die bezig zijn met het bouwen van een beweging. Wie dat wel deed, was Marianne Thieme. Zij had een visioen van een nieuwe tijd – waar ik het niet mee eens ben, maar daar gaat het niet om. Zij wist waar ze naartoe wilde.”