Fragment

Burgemeester Halsema over demonstratie in coronatijd: 'Het kabinet had me moeten steunen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Burgemeester Halsema over demonstratie in coronatijd: 'Het kabinet had me moeten steunen'

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, heeft een pittige tijd achter de rug. Gedurende de coronaperiode heeft Halsema veel kritiek over haar beleid over zich heen gehad. Vooral toen er een enorme Black Lives Matters demonstratie in haar stad plaatsvond - terwijl er nog strenge coronamaatregelen van kracht waren.

"Ik had al een dikke huid, maar die is wel stevigere geworden," zegt Halsema in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Je taak als burgemeester is om met mensen te praten en dat kon allemaal niet meer. Ik zat alleen maar in Haagse vergaderingen."

Halsema blikt terug op haar eigen besturen: "Ik heb geprobeerd om het wat gematiger te houden. Ik vond het noodzakelijk dat wij als bestuurders bleven inzien dat het een ongewone situatie was waar we inzaten. Maar ik had het er wel geregeld moeilijk mee. Je treedt vaak in de vrijheden van mensen, dat heb ik wel lastig gevonden."

'Overvallen'

Ook blikt Halsema terug op de Black Lives Matters demonstratie en de appjes die tussen haar en Rutte werden verstuurd. "Mijn bericht was een reactie op het kabinet. Ik was gefrustreerd omdat er publiekelijk afstand van mij werd gedaan als burgemeester. Dat is behoorlijk ongewoon. We waren gewoon overvallen door de aantallen en de informatie die de politie had, klopte ook niet. Het kabinet had me moeten steunen." Halsema voegt daaraan toe: "In latere gevallen heeft het kabinet dat weer wel gedaan.