Fragment

Atlete Hobers was al in Melbourne, maar miste OS 1956 door boycot

  1. Fragmentenchevron right
  2. Atlete Hobers was al in Melbourne, maar miste OS 1956 door boycot

Bij de start van een politiek beladen WK voetbal in Qatar duiken we deze week de geschiedenis in. Het is immers niet voor het eerst dat een sportevenement onderwerp wordt van het maatschappelijke debat.

In 1956 waren de eerste sporters al in Olympisch Melbourne neergestreken, toen ze per telegram vernamen dat ze per ommegaande weer terug naar huis konden. Het NOC besloot de Spelen te boycotten, na de Russische inval in Hongarije. Het initiatief van de sportkoepel kreeg nauwelijks navolging, zelfs Hongarije verscheen in Melbourne 'gewoon' aan de start. 

Het zorgde voor teleurstelling en verdriet bij de Nederlandse atleten, die vonden dat hen een Olympische droom ten onrechte was afgenomen. Pas in de 21ste eeuw zou NOC*NSF excuses aanbieden aan deze sporters. 

In de slotaflevering van de serie Sport & Politiek vertelt Dini Hobers haar verhaal. De atlete was een van de vier sporters die de verre reis naar Australië al hadden voltooid. De inmiddels 89-jarige Hobers herinnert zich nog dat zij in het vliegtuig naar huis zat, toen in het Olympisch Stadion de openingsceremonie van start ging.