Fragment

Boeken met Onno Blom

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Onno Blom

Tonnus Oosterhoff, Een kreet is de ramp niet. Essays (De Bezige Bij)

Tonnus Oosterhoff, PC Hooftprijswinnaar, staat te boek staat als een slimme maar moeilijke schrijver. Een kreet is de ramp niet, de nieuwe essaybundel van Oosterhoff, vraagt inderdaad enige intellectuele lenigheid van de lezer. Oosterhoff houdt ervan te experimenteren en verrassen. Te overrompelen. Maar wat wil je meer van literatuur? Geestig fileert hij de dwaasheid in de wereld én zijn eigen dwaasheid. En dat schept helderheid.  

Marja Pruis, De Nijhoffs en ik – of de gevolgen van een genre (Nijgh & Van Ditmar)

Het debuut van Marja Pruis dat opnieuw is uitgegeven, De Nijhoffs en ik – of de gevolgen van een genre, werd in 1999 door de biografiepolitie, de dames en heren critici verguisd. Dat was ten onrechte. Pruis’ debuut is een roman over de onmogelijkheid een alomvattende biografie van de schrijfster A.H. Nijhoff, Netty, te schrijven. Juist in het onvolmaakte schuilt de kracht.

Jean Marc van Tol, Musch (Catullus)

Musch is de vuistdikke, overladen debuutroman van Jean-Marc van Tol, het eerste deel van een trilogie over Johan de Witt. Musch is genoemd de corrupte, geslepen griffier van de Staten Generaal van de jonge Republiek, Cornelis Musch, door wiens ogen we een huiveringwekkend, heerlijk en eerlijk perspectief geboden krijgen op het jaar 1650. Van Tol brengt de gouden eeuw tot leven.