Fragment

Boeken met Onno Blom

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Onno Blom

Deze week is de boekenrubriek in handen van Onno Blom. Hij bespreekt deze boeken: 


In Verzetsheldin met schilderkist schetst Wim Willems in fraaie stijl het aangrijpende, tot nu toe nauwelijks bekende leven van Ru Paré, een schilderes die haar werk moest opgeven door de Duitse Bezetting, en haar geestelijke kracht vervolgens inzette om als ‘tante Zus’ geweldloos en in stilte 52 joodse kinderen van de wisse dood te redden.

 

Neergang van een huwelijk bevat het hoogst persoonlijke, nimmer voor publicatie bedoelde dagboek van Mensje van Keulen uit de jaren 1977-1979. Maar nu kunnen we het toch lezen. Haar notities vormen het gruwelijke verslag van creatieve onzekerheid, losbandigheid en menselijke kwelling. Even fascinerend als pijnlijk om te lezen.

 

Ondanks de lastige, lange titel Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is Arjen van Veelen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2018. En terecht: zijn debuutroman is niet alleen een ontroerend monument voor zijn hartsvriendschap voor de jonggestorven Thomas Blondeau, maar ook een vernuftig verweven verhaal over de onrust, ijlheid en ijdelheid van het bestaan –  van Alexander de Grote tot op de dag van vandaag.