Fragment

Boekenrubriek met Jeroen Vullings

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boekenrubriek met Jeroen Vullings

Griet op de Beeck, ‘Gezien de feiten’, Boekenweekgeschenk, CPNB.

Het Boekenweekgeschenk schrijven is een meesterproef afleggen. De kans op falen is groot, want het formaat van de novelle is streng. De Vlaamse bestsellerschrijfster Griet Op de Beeck mocht het dit jaar doen en ze leverde Gezien de feiten af. Is het wat?

Anet Bleich, ‘De stille diplomaat. Max van der Stoel 1924-2011’, Balans

De biografie Anet Bleich had het zwaar met haar onderwerp. De politicus Max van der Stoel was onberispelijk en dan kom je al snel p het terrein van de hagiografie. Maar door haar lijdend voorwerp zó dicht op de huid te zitten, ziet de lezer ook een andere kant van hen. Die extreme zuinigheid alleen al…

Aukje Holtrop, ‘Henriëtte van Eyck, vrouw tussen vier mannen’, De Bezige Bij

Biografe Aukje Holtrop reconstrueert het leven van de inmiddels nagenoeg vergeten, komische bestsellerschrijfster Henriëtte van Eyck (1897-1980) door in te zoomen op haar relaties met vier mannen in haar bestaan. Haar vader, haar broer, haar man en haar minnaar. De laatste was Simon Vestdijk, met wie ze samen de brievenroman ‘Avonturen met Titia’ schreef. Het was een grote, in verscheidene opzichten postale liefde tussen de eenzame literaire reus en de lichte letterdame van de Nederlandse literatuur.

Jan Terlouw, ‘Natuurlijk’, Boekenweekessay, CPNB

Nog steeds, ook op zijn oude dag, blijft de natuur oud-politicus Jan Terlouw hevig inspireren. Maar ook maakt hij zich zorgen, over het tijdperk van het Antropoceen’, in zijn sympathieke opstel ‘Natuurlijk’.