Fragment

Boeken met Onno Blom

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Onno Blom

Straks komt het van K. Schippers is een roman als een collage van Kurt Schwitters: je oog schiet heen en weer en via de associatie komen de meest alledaagse en tegelijk wonderlijkste beelden boven. De roman dwingt je tot goed lezen, maar als je dat doet, hoor je de muziek van Gershwin en weet je hoe de bevrijding van Nederland voelde.  

 

Louis Couperus spendeerde zijn laatste gedachten aan Japan. Vlak voor zijn dood in 1923 schreef hij – na een lange reis door het Verre Oosten – een kralenketting van lyrische, sprookjesachtige impressies die zich alleen maar laten vergelijken met de prenten van Outamoro en Hokusai: Het snoer der ontferming. Dat is nu opnieuw uitgegeven in een uitgebreid toegelichte en schitterend geïllustreerde editie.  

 

Kees van Kooten is de meester van de korte baan, de lach en de traan. Hij is daarbij in stijl en onderwerp oer-Hollands, zodat Sterk verdund uitstekend past in het rijtje rank en slank uitgegeven dundrukdelen van Uitgeverij Van Oorschot, waarin eerder Carmiggelt en Campert verschenen, en Van Kooten zelf zijn meest wezenlijke verhalen en columns heeft samengebracht.