Fragment

Boeken met Lidewijde Paris

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Lidewijde Paris

Roxane van Iperen 't Hooge Nest, uitgeverij Lebowski

Toen jurist, schrijver en columnist (de pleitschrijver) in 2012 met haar gezin in een caravan ging wonen bij het pas aangekochte huis in de bossen van Naarden om het te verbouwen, ontdekte ze overal in huis schuilplaatsen. In sommige lagen nog kaarsen of bladmuziek. Al snel ontdekte ze dat het huis in de Tweede Wereldoorlog een uiterst belangrijke rol had gespeeld als onderduikadres maar vooral als doorgangsplaats. Minutieus reconstrueert Van Iperen op basis van ongelooflijk veel research en hulp van mensen uit de buurt de volledige geschiedenis van de joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. En ja, ook zij worden uiteindelijk verraden, maar een deel van de familie overleeft. Hun ongelooflijke moed, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. Hun verhaal wordt ingebed in de grotere geschiedenis om hen heen, zodat je precies begrijpt wat er gaande was. Helder geschreven, met veelzeggende details, spannend en ontroerend, schokkend en hoopgevend. En vooral zeer genuanceerd: de zussen konden alleen hun werk doen doordat ze door heel veel anderen werden geholpen. Veel anonieme helpers krijgen nu alsnog een zekere erkenning. 
András Forgaçh De akte van mijn moeder, Uitgeverij Cossee. Uit het Hongaars vertaald door Rebekka Hermán Mostert.Het is via een kennis dat de Hongaarse schrijver Forgach ontdekt dat zijn moeder een informant was voor de Hongaarse inlichtingendienst. In het dossier dat hij leest staan niet alleen de verslagen van zijn moeder, soms met vreemde fouten omdat Hebreeuws en niet Hongaars haar moeder taal was, maar ook de verslagen van de mensen aan wie zij rapporteerden. Forgach begint zijn verhaal ergens middenin, als zijn moeder zestig wordt en aan een andere verbindingsagent wordt voorgesteld. Vervolgens probeert hij in romanvorm met veel citaten uit de dossiers, te reconstrueren wat eerst zijn vader en, toen die gek werd, zijn moeder ertoe bracht dit werk te doen. Hij vertelt het vreemde verhaal van zijn ouders, hoe de een juist Hongarije ontvluchtte en de ander er juist op het verkeerde moment terechtkwam. Een geschiedenis van binnenuit zoals je die maar zelden leest. 
Bram Klein, De gestolen zegel, uitgeverij De KringAls klein kind wist toneelschrijver en auteur Bram Klein al dat de passie van zijn vader was om postzegels te verzamelen. Maar op het moment dat hij gemaild wordt door een expert uit Praag over de beroemde Tsjechische postzegel die in 1991 in Japan uit de collectie van zijn vader was gestolen, ligt dat verleden al ver achter hem want zijn vader is al jaren dood. De man wil meer weten want de zegel zal het topstuk zijn van de veiling, maar door de ‘vermeende’ diefstal is hij vooralsnog uit de veiling teruggehaald. Met moeite weet Klein wat namen terug te vinden, van handelaren en vertrouwenspersonen met wie zijn vader zaken doet en hij reist naar Praag om meer van de zaak te weten te komen. Daar komt hij in een idiote geschiedenis van leugens en bedrog terecht en een ongelooflijk gewiekste ‘dief’ die alles doet om zijn zegel verkocht te krijgen. Tussendoor vervlecht hij de spectaculaire geschiedenis van die zegen, waaróm die zo beroemd was, wat was er mee aan de hand? Ook voor wie niets met postzegels heeft, leest het als een trein.
Cadeau boeken:Stefan Buijsman, Plussen en minnen, wiskunde en de wereld om ons heen, Uitgeverij De Beizge BijVoor wie zich altijd heeft afgevraagd waar toch eigenlijk al die tips vandaan komen bij online winkels of bij Netflix of hoe ze worden samengesteld, voor mensen die denken dat bij gewone dingen geen wiskunde komt kijken, en vooral voor mensen die denken dat ze van al dat gereken niets zullen begrijpen, schreef Stefan Buijsman (op zijn 18de al afgestudeerd in de filosofie) een gewoon te volgen boek. Geschiedenis, voorbeelden en heldere uitleg. Geweldig boek. 
Vincent Wijers, Happy Time Offline, Uitgeverij Luitingh SijthoffWe willen wel offline maar wat gaan we dan doen? Dat zou je het uitgangspunt kunnen noemen van het boek Happy Time Offline, van conceptmaker Vincent Wijers. Hij is nadrukkelijk geen tegenstander van online maar hij laat zien wat er in de wereld te doen is als je eens wat anders wilt. Het is een boek tjokvol ideeën, die niet voor de hand liggen. Ook als je er niet mee aan de slag gaat, laat het boek je al anders naar de wereld om je heen kijken. Dat is op zich al winst.