Fragment

Onno Blom bespreekt ‘Pessimisme kun je leren’ van Levi Weemoedt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Onno Blom bespreekt ‘Pessimisme kun je leren’ van Levi Weemoedt

Maaike Meijer schreef met Hemelse mevrouw Frederike, de biografie van F. Harmsen van Beek, een boek dat mij niet losliet. Meijer wil de sprankelende poëzie van Harmsen van Beek voorop stellen in haar biografie én de weerbarstige mens achter de mythe laten oprijzen, maar roept door te psychologiseren en te oordelen óók nieuwe mythes in leven.

 

Wij, de mens is het nieuwe boek van Frank Westerman, een van de beste non-fictie schrijvers  die we hebben. As gastschrijver van de Leidse universiteit ging Westerman met een groep studenten in zijn kielzog op zoek naar de oorsprong van de mens. Als literair paleontoloog zocht hij niet alleen naar schedels en botten van oeroude primaten, aapmensen, minimensen en de homo sapiëns, maar ook naar de verhalen  van degenen die ze opgroeven. Dat biedt ook een blik op wie wij werkelijk zijn.

 

Door een bescheiden bloemlezing, 70 gedichten van een 70-jarige, van Levi Weemoedt samen te stellen onder de titel Pessimisme kun je leren! heeft Özcan Akyol welhaast een dode tot leven gewekt. En hoe. Gelukkig kan nu weer een nieuwe generatie lezers zich te barsten lachen om Weemoedts licht-zwaarmoedige poëzie.