Fragment

Boeken met Jeroen Vullings

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Jeroen Vullings

James Comey, ‘Loyaliteit. Waarheid, leugens en leiderschap’, De Geus, 347 p.

James Comey is zo’n overheidsjurist als je die vooral in films tegenkomt: onberispelijk, godvrezend, bezield van hogere morele waarden. Zijn tragiek is dat hij zich in de Amerikaanse politiek met nogal berispelijke mensen moet afgeven. Eerst als onderminister van Justitie, daarna als directeur van de FBI. Dat gaat van kwaad tot erger; van de entourage rond president George W. Bush, via Hillary Clinton tot Donald Trump. Zo trekt een opzienbarende periode uit de geschiedenis voorbij, van een directbetrokkene, die erin slaagde zijn rug recht te houden.


Daan Heerma van Voss, ‘Noem het liefde’, De Bezige Bij, 300 p.

Er bestond al een Nederlandse roman met dezelfde titel; Beitske Bouwman legde daarin de nadruk op moederschap. Daan Heerma van herneemt in zijn roman het klassieke thema van de oudere man (34!) die de hots krijgt voor een aanmerkelijk jonger meisje. Geheel zoals het in deze, op jeugd toegesneden tijd gaat, past hij zich volledig aan aan haar wereld. Maar kan dat?


Elmore Leonard, ‘Westerns: Last Stand at Saber River; Hombre; Valdez is Coming; Forty Lashes Less One; Stories’, Library of America, 781 p.

Een va de grootste crime-schrijvers va onze tijd, Elmore Leonard, begon zijn loopbaan in de jaren vijftig met het schrijven van western, toen een razend populair genre. Pulp, vond hij dat eerste schrijfwerk zelf, want die verhalen werden gepubliceerd in pulpbladen. Toch is dat niet zo, want hij wijkt daarin fors af van het gebruikelijke beeld: bloeddorstige Indianen die alle blanken over de kling jagen, en eerlijke, eenzame cowboys met een romantisch hart. Leonard (1925-2013) is ook niet zomaar bijgezet in de prestigieuze Library of America, een reeks waarin alleen de grote Amerikaanse schrijvers worden toegelaten. Meer dan terecht in dit geval.