Fragment

Omstreden onkruidverdelger vermindert weerstand bijen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Omstreden onkruidverdelger vermindert weerstand bijen

In tegenstelling tot wat er soms geroepen wordt is er geen wetenschappelijk bewijs voor de claim dat glyfosaat, een herbicide (product om planten te verdelgen), bij de mens kanker zou veroorzaken. Maar dat betekent nog niet dat het product geen andere effecten op het milieu kan hebben.

Een nieuwe Amerikaanse studie uit het wetenschappelijke tijdschrift PNAS laat zien dat het product (dat bijvoorbeeld in het verdelgingsmiddel RoundUp zit) verschillende darmbacteriën bij de bij kan uitdunnen. Op zich maakte het glyfosaat de bijen niet ziek. Maar wanneer de onderzoekers een parasitaire bacterie op de bijen losliet, merkten ze dat de bijen met een door glyfosaat verstoorde darmflora sneller stierven in vergelijking met bijen bij wie hun darmflora niet verstoord werd.

Dat is een betekenisvolle uitkomst, aangezien glyfosaat traditioneel wordt geclassificeerd als een product dat uitsluitend planten treft. Maar indirect kan het dus ook een nadelig effect op insecten hebben. Dit onderzoek werd desondanks hoofdzakelijk als experiment in het lab (een kunstmatige omgeving) uitgevoerd. Mogen we dan stellen dat glyfosaat ook in de dagelijkse realiteit een negatief effect op bijen en insecten heeft? We vragen het aan Belgisch bijenonderzoeker Ivan Meeus van de Universiteit Gent.