Fragment

'Dankzij Mosul Eye had je toch een rechtstreeks verslag uit de stad'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Dankzij Mosul Eye had je toch een rechtstreeks verslag uit de stad'

"Als je uit Mosul alleen nog maar via via berichten krijgt, dan ben je heel blij als er iemand is die betrouwbare informatie geeft en makkelijk te volgen is." Voor Irak-correspondent Judith Neurink was de populaire blogger Mosul Eye een belangrijke bron", vertelde ze in Nieuws en Co.

Nu IS is verjaagd durft Omar Mohammed zijn identiteit prijs te geven. "Ik doe dit ter ere van mijn omgekomen broer. Ik hoop dat mijn moeder trots is en haar verdriet wat kan vergeten", zei de 31-jarige historicus in een gesprek met persbureau AP. "Ik wil niet meer anoniem zijn. Ik kan zeggen dat ik IS heb verslagen."

Neurink was een van de vele volgers van Mosul Eye. Zij wist ook weinig over de blogger. "We wisten dat hij een jonge historicus is. Dat las je ook wel terug in zijn verslagen, want hij is heel erg geïnteresseerd in historische achtergronden en gaf dat ook elke keer weer in dat wat hij omschreef."

Neurink herinnert zich nog goed de eerste berichten van de blogger. "Hij schreef bijvoorbeeld in juni 2014, toen Mosul net bezet was door IS, over regels die er kwamen: het rookverbod, het verbod op telefoons en het afschaffen van internet voor gewone mensen. Hij kopieerde allerlei pamfletten die rondgingen. Dus op die manier had je heel rechtstreeks toch een verslag uit de stad."