Fragment

Britse bedrijven moeten nu met de billen bloot over loonkloof

  1. Fragmentenchevron right
  2. Britse bedrijven moeten nu met de billen bloot over loonkloof

Namen en shamen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Dat is het doel van een nieuwe Britse wet, die bedrijven met 250 of meer werknemers verplicht om het verschil openbaar te maken tussen wat mannen en vrouwen verdienen. Om middernacht verloopt de deadline. Bedrijven die niet naar buiten zijn getreden met hun salarissen, riskeren dan een boete.

Premier May wil met de wet het volgens haar onrechtvaardige verschil in beloning tussen mannen en vrouwen aanpakken. Maar er is veel discussie over de manier waarop het beloningsverschil berekend wordt. "De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor verschillen in functie en of je parttime of fulltime werkt", zegt NOS-correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Dat maakt het appels met peren vergelijken."

Vooralsnog gaven ruim 9000 bedrijven gehoor aan de oproep van de Britse regering. Zo rapporteerde luchtvaartmaatschappij Ryanair een forse loonkloof van gemiddeld 67 procent. Volgens Tim de Wit legt dit echter vooral bloot dat mannen vaker een hoge functie bekleden dan vrouwen. "Maar dat is weer een andere discussie", zegt hij.