Fragment

Begrijp jij wat het genie Stephen Hawking begreep?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Begrijp jij wat het genie Stephen Hawking begreep?

Er zijn verschillende manier om Stephen Hawking te herinneren en te eren. Je hebt zijn moedige omgang met de vreselijke spierziekte ALS. Je hebt zijn gastrollen in onder andere The Simpsons, Star Trek en The Big Bang Theory. Maar daarmee weet je nog altijd niet waarom Hawking op wetenschappelijk gebied zo geroemd wordt.

Ter ere van Hawking trekken we daarom onze stoutste schoenen aan. Ook al is het niet makkelijk, we proberen toch om minstens één van de voornaamste verwezenlijkingen van Hawking de revue te laten passeren. Maak je daarom klaar voor stervende zonnen, zwarte gaten, Hawking-straling en minieme temperatuursverschillen na de oerknal die de koers van ons heelal voor goed bepaalden. Per slot van rekening kon Hawking het zich ook in zijn hoofd voorstellen.

Thomas Hertog, Belgisch theoretisch natuurkundige aan de KU Leuven, is misschien wel onze ideale gids. Hertog was niet alleen een goede vriend van Hawking. Hij werkte ook twintig jaar lang met Hawking samen om te proberen de theorie van de allergrootste natuurkundeprocessen (Einstein's algemene relativiteitstheorie) en die van de allerkleinste deeltjes (kwantumtheorie) volledig in één theorie te verenigen. De zogenaamde (jawel) 'Theory of Everything'.