Fragment

Europeanen vernielden inderdaad (bijna) al hun oerbos

  1. Fragmentenchevron right
  2. Europeanen vernielden inderdaad (bijna) al hun oerbos

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft geen behoefte aan de twintig miljoen dollar die door de G7 was toegezegd om de branden in het Amazonewoud te bestrijden. Bolsonaro (in feite zijn stafchef Onyx Lorenzoni) liet weten dat het geld beter kan worden besteed aan de 'herbebossing van Europa', suggererend dat Europa in haar verleden ook haar oerbos vernietigde. 

Enerzijds heeft de uitspraak een sterk retorisch 'whataboutism' of 'tu qouque' (help liever eerst jezelf, voor je ons gaat helpen'), maar anderzijds zit er ook een kern van waarheid in. 'Europa kende 6000 à 7000 jaar een oerbos dat bijna heel Europa omspande', vertelt bosecoloog Gert-Jan Nabuurs (Universiteit Wageningen) aan verslaggever Jeroen de Jager. Dat is sinds de tijd van de Romeinen en de middeleeuwen geleidelijk aan (bijna) volledig verdwenen. Nu blijven er nog stukken oerbos zoals het Bialowieza-woud in Polen en het Perucica-bos over in Bosnië Herzegovina over. De Jager vraagt aan Nabuurs hoe het nu gesteld is met de Europese bossen* en of Europa inderdaad moet overwegen om nog meer aan de eigen bebossing te doen.

*Dankzij grote herbebossingsacties van de Europese landen na de Tweede Wereldoorlog is Europa doorheen de tijd aanzienlijk groener geworden.