Fragment

'Hij hoopt ze stil te houden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Hij hoopt ze stil te houden'

Saudi-Arabië krijgt voor het eerst in meer dan 35 jaar weereen bioscoop. In de hoofdstad Riyad gaat op 18 april de eerste locatie van een ketenopen. De komende vijf jaar volgen nog veertig bioscopen van de Amerikaansegigant AMC Theatres.

In de filmzalen mogen mannen en vrouwen door elkaar zitten.Ze worden niet gescheiden, zoals in veel andere openbare plaatsen wel het gevalis in het uiterst religieuze land. Het openen van bioscopen is de volgende stapin de reeks hervormingen die de jonge kroonprins Mohammed bin Salman doorvoert.

De hervormingen geven arabiste Laila al Zwaini een dubbelgevoel, vertelt ze in Nieuws en Co. “Dit zijn sociale hervormingen, hij laatgeen enkele politieke hervorming toe.” Ongeveer de helft van de Saudischebevolking is jonger dan dertig en met het openen van bioscopen probeert dekroonprins opstanden te voorkomen, meent Al Zwaini.

“Zolang ze dit krijgen, hoopt hij ze stil te houden. Brooden spelen, een beetje zoals de Romeinen dat ook deden.”

Ook andere westerse bedrijven zien nu hun kans om uit tebreiden naar het Midden-Oosten. Six Flags is van plan een pretpark te openen enCirque du Soleil treedt in september voor het eerst op in Saudi-Arabië.

Al Zwaini: “De kroonprins wil de investeringen in het landeen boost geven. Hij denkt minder te vrezen te hebben zolang het westen aanzijn kant staat.”