Fragment

Statiegeld op flesjes ‘te kostbare weg als recycling’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Statiegeld op flesjes ‘te kostbare weg als recycling’

Het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes is volgens Peter Rem, hoogleraar recycling resources aan de TU Delft, extreem duur. “Dat is een kanttekening die nog heel weinig wordt gemaakt”, zegt hij als reactie op het nieuws dat steeds meer gemeenten zich aansluiten bij de zogenoemde statiegeld-alliantie.

“Je ziet dat in de discussie hierover twee argumenten door elkaar heen worden gebruikt. Namelijk dat het invoeren van statiegeld zwerfafval terugdringt en dat het goed is voor recycling.” Het eerste punt betwist Rem niet, maar het tweede argument wel. Hoewel de hergebruik kwalitatief goede producten oplevert, is vooral het opzetten van zo’n systeem voor blikjes en flesjes “een zeer kostbare operatie.”

Onderzoeksbureau CE Delft becijferde eerder dat met statiegeld op flesjes en blikjes het zwerfafval met 70 tot 90 procent afneemt. De invoering kost tussen de 10 miljoen en 110 miljoen euro, afhankelijk van het aantal inleverpunten.

De centrale vraag, volgens Rem, is: wat heb je er als maatschappij voor over. “Als het puur om recycling gaat, is dit een te kostbare weg.”