Fragment

Ook deze prinsjesdag blijft wetenschap 'zwaar ondergefinancierd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ook deze prinsjesdag blijft wetenschap 'zwaar ondergefinancierd'

Het klinkt als een fors bedrag. 248 miljoen euro dat het kabinet extra aan wetenschappelijk onderzoek voorziet. Toch klagen de de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) en het Rathenau Instituut in de Volkskrant dat dit opnieuw ruim onvoldoende is.

Er bestaan inderdaad een groot aantal problemen met de huidige wetenschapsfinanciering. Universiteiten ervaren grote problemen in het financieren van onderzoek doordat hun budget wordt opgeslokt door een enorme toename aan studenten. De extra investering die nu wordt gegeven wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een extra bezuiniging die universiteiten en hogescholen moeten verwerken. En bovenal doet Nederland het al jaren ondermaats in financiering van onderzoek en ontwikkeling. Momenteel investeert het 2.1 procent van haar economie (BBP) hierin. Het kabinet liet al weten dat ze haar eigen norm van 2.5 procent niet zal halen, terwijl dit eigenlijk volgens de Europese norm 3 procent zou moeten zijn. Om die kloof te overbruggen zouden er miljarden euro's (van zowel overheid als bedrijven) moeten komen.

Wim van Saarloos is de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), het wetenschappelijke adviesorgaan voor de Overheid. We vragen aan hem wat de huidige knelpunten in de wetenschapsfinanciering zijn en de kansen die Nederland hierdoor mist.