Fragment

Amper verschillen in navigatievermogen Nederlandse mannen en vrouwen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Amper verschillen in navigatievermogen Nederlandse mannen en vrouwen

Wie kan het beste de weg vinden? Waarschijnlijk schieten er nu meteen een aantal ideeën over mannen en vrouwen of jongeren en ouderen bij je te binnen. Maar uit eerdere studies (die vaak wat beperkingen kenden inzake leeftijd en aantal proefpersonen) was er niet een eenduidig resultaat te merken.

De onderzoeksgroep van neurowetenschapper Ineke van der Ham (Universiteit Leidde) startte in 2017, in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap, een groot online publieksonderzoek naar het navigatievermogen van Nederland. Met nu al meer dan 8000 proefpersonen werd het een onderzoek waarbij leeftijden (van 5 tot 95 jaar) en de seksen goed vertegenwoordigd zijn.

Nu de eerste resultaten van dit lopende onderzoek (nog niet in studievorm verschenen) bekend zijn blijkt dat de onderzoekers nauwelijks verschil vonden tussen mannen en vrouwen in het navigatievermogen.* Leeftijd daarentegen leek wel een belangrijke rol te spelen. En ook verrassend: jongeren (rond de leeftijd van 18) deden het beter in de navigatietest dan ouderen, ook al moesten de laatsten het jaren zonder gps of app doen. Daarnaast verschijnen de stereotype denkbeelden over het navigeervermogen tussen de mannen en vrouwen pas in de puberteit.

Van der Ham duidt de resultaten voor ons. Deelnemen aan het onderzoek kan nog altijd via deze link. Meer info over het onderzoek kun je in deze clip van Focus ontdekken.

* Mogelijke verschillen in de voorkeur van mannen en vrouwen om op een bepaalde manier te navigeren werden niet onderzocht.

Video niet beschikbaar