Fragment

Hoe schadelijk is schermverlichting nu voor onze ogen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe schadelijk is schermverlichting nu voor onze ogen?

Een nieuw Amerikaans onderzoek over het effect van blauw licht op onze ogen zorgt momenteel voor heel wat ophef op het internet. Dat blauwe licht, dat onder andere door mobieltjes en computerschermen uitgestraald wordt, zou je ogen beschadigen en je gezichtsvermogen sneller doen verslechteren. Althans, dat zeggen meerdere nieuwssites over dit onderzoek.

Volgens bijzonder hoogleraar oculaire angiogenese Reinier Schlingemann (Academisch Medisch Centrum) wordt de studie door de pers verkeerd begrepen. Blauw licht is inderdaad schadelijk voor de ogen, maar dat onze ogen sneller zullen aftakelen door beeldschermen en mobieltjes is voorlopig niet bewezen. Ook niet door dit onderzoek. Bovendien krijg je met zonlicht véél meer blauw licht binnen dan met deze apparaten.

Opmerking: Er bestaan voor alle duidelijkheid vele brillen die blauw licht echt tegenhouden of schermen die blauw licht verminderen. Met het woord 'onzin' bedoelde Schlingemann meer de marketing en verkooppraatjes achter deze brillen en schermen.