Fragment

Brief tegen homofobie in het voetbal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Brief tegen homofobie in het voetbal

'Kankerhomo', 'flikker', 'alle joden zijn homo'. AZ-supporter Bowi Jong en PSV-fan Daan Verhoeven horen deze scheldwoorden naar eigen zeggen om de klok wanneer ze een voetbalstadion betreden. Dat is hen een doorn in het oog. Ondanks eerdere initiatieven vanuit de voetbalwereld voelen ze dat het hebben van een andere seksuele geaardheid in het voetbal nog altijd in een negatief daglicht staat. Onder meer doordat het woord homo (al dan niet bewust) als een scheldwoord voor de tegenstander wordt gebruikt.

Jong en Verhoeven schreven daarom een brief naar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en alle clubs uit de Eredivisie in de hoop dat deze de nodige maatregelen zullen nemen, zodat homo's zich zowel in als rond het voetbalstadion niet voor hun geaardheid hoeven te schamen. Verslaggever Martijn van de Zande spreekt met de twee initiatiefnemers. 

We praten erover verder met sportverslaggever Barbara Barend. Zij is positief over de actie. Barend vindt dat het initiatief tegen homofobie eigenlijk automatisch van hetero's zou moeten komen.