Fragment

Rutte bezoekt de Amerikaanse president Trump 'met lichte spanning'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rutte bezoekt de Amerikaanse president Trump 'met lichte spanning'

Premier Rutte bezoekt op 2 juli de Amerikaanse president Trump. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat het om een kennismakingsgesprek gaat waarbij onder meer wordt gesproken "over de goede onderlinge relaties, de handelsbetrekkingen en wederzijdse investeringen, en samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid".

Het was al bekend dat de twee elkaar zouden ontmoeten. Het exacte programma is nog niet bekend, maar bepaalde onderwerpen komen zeker ter sprake, zoals de economie en het bedrijfsleven, de NAVO en de internationale veiligheidssituatie.

Zo zal Trump Rutte zeker aanspreken op het feit dat Nederland nog altijd niet genoeg bijdraagt aan de NAVO, zegt verslaggever Wilco Boom in Nieuws en Co. "Dat zit hem heel erg hoog." 

Rutte zal op zijn beurt waarschijnlijk niet beginnen over de situatie rond de migrantenkinderen bij de grens met Mexico, denkt Boom. De woordvoerder van de premier zegt dat dat na zijn bezoek wordt aangekaart via andere diplomatieke kanalen. 

Boom denkt dat Rutte licht gespannen afreist naar de Verenigde Staten. "Rutte heeft inmiddels een lange staat van dienst en is wel wat gewend. Maar dat hij nu bij Trump op bezoek gaat, die bij westerse leiders bekendstaat als onberekenbaar, zal toch wel wat spanning geven."