Fragment

Aanwijzingen voor prehistorisch bos in de Nederlandse Noordzee

  1. Fragmentenchevron right
  2. Aanwijzingen voor prehistorisch bos in de Nederlandse Noordzee

In de laatste ijstijd was Doggerland een landrug waardoor je van het Europese continent naar Groot-Brittannië kon wandelen. Sinds de laatste ijstijd is dat gebied overstroomd door de Noordzee. Maar dat het destijds door oermensen bewoond was lijkt wel vast te staan. In een gedeelte van het Doggerland - de Bruine Bank - zijn in het verleden talloze prehistorische schatten, zoals bewerkte vuurstenen, pijlpuntjes, bijlen, en menselijke en dierlijke botten, toevallig opgevist. Maar hoe dat landschap op de Bruine Bank er toen en vandaag uit ziet, was zo goed als onbekend.

Belgische onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee zijn daarom bezig om het gebied voor de eerste keer grondig in kaart te brengen. Vorig jaar maakten ze een globale kaart van het gebied, maar deze keer vonden ze bij meer gedetailleerder onderzoek o.a. aanwijzingen voor restanten van een prehistorisch bos op de zeebodem. De leeftijd en de omvang van dit bos zijn nog onbekend.

We praten met de onderzoeksleider van het project, geofysicus Tine Missiaen van het Vlaams instituut voor de Zee (VLIZ). Volgens Missiaen is er een grote kans dat het bos ons meer zou kunnen vertellen over het leven van de oermens in het Doggerland.