Fragment

Wat moeten nu echt van Hawkings laatste 'legendarische' paper denken?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat moeten nu echt van Hawkings laatste 'legendarische' paper denken?

De Britse krant The Sunday Times bracht afgelopen week een heuse mediahype op gang rond Stephen Hawking. De wereldberoemde, pas overleden, kosmoloog zou volgens de krant op zijn sterfbed nog een paper geschreven hebben over het bestaan van meerdere universums (oftewel een multiversum). Het zou volgens dezelfde krant wel eens zijn allerbelangrijkste nalatenschap kunnen zijn.

Andere media namen het bericht gretig over. Daarbovenop citeerden ze Thomas Hertog, de co-auteur van deze studie, foutief. Hertog bedoelde niet dat Hawking met deze paper nog een Nobelprijs had kunnen winnen, wel dat Hawking in zijn leven al lang een Nobelprijs had moeten krijgen voor wat hij al had gerealiseerd.

De paper zelf wordt momenteel door een wetenschappelijk tijdschrift onder de loep genomen. Maar wij hoeven niet te wachten om de echte impact van de paper en het bestaan van een multiversum te bespreken. Je kunt de paper immers gewoon al op het internet vinden. Onze gast is theoretisch fysicus Stefan Vandoren (Universiteit Utrecht).