Fragment

"Goed dat ze nu eindelijk op hun plek worden gezet"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Goed dat ze nu eindelijk op hun plek worden gezet"

Studentencorps Vindicat uit Groningen krijgt het komende studiejaar geen accreditatie van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool. De vereniging krijgt daardoor opnieuw geen bestuursbeurzen en wordt ook niet meer uitgenodigd voor officiële gelegenheden.

Het corps kwam de laatste jaren meerdere keren in nieuws vanwege overlast en mishandelingen. Daardoor kregen bestuursleden vorig jaar ook al geen beurs. Een cultuurverandering moest soelaas bieden. Zo werd in november vorig jaar een lid veroordeeld omdat hij bij een ontgroening op het hoofd van een eerstejaarsstudent was gaan staan. Een maand later werd opnieuw een student mishandeld op de sociëteit van de vereniging.

De accreditatiecommissie vindt dat binnen Vindicat niet genoeg bereidwilligheid is voor een cultuurverandering. Zo speelt overmatig alcoholgebruik nog steeds een grote rol bij de vereniging, ook bij de ontgroeningen.

Niet verbreken

De hogeschool en universiteit zeggen niet van plan te zijn hun relatie met Vindicat helemaal te verbreken. Volgend collegejaar komt de vereniging weer in aanmerking voor accreditatie.  

Volgens de commissie zijn er niet genoeg maatregelen genomen om tot de gewenste cultuurverandering te komen. En sommige studenten begrijpen wel, dat de scholen nu ingrijpen. Verslaggever Danny Simons sprak met ze.