Fragment

Controversiële viking in krijgersgraf was wel degelijk een vrouw

  1. Fragmentenchevron right
  2. Controversiële viking in krijgersgraf was wel degelijk een vrouw

Het was een prestigieus Viking-graf dat al op het einde van de 19de eeuw was gevonden op het Zweeds eiland Björkö. Naast het lichaam vond men er onder meer de overblijfselen van twee paarden en een zeer uitbundige collectie oorlogswapens. Het idee was daarom dat dit graf wel van een grote mannelijke vikingkrijger geweest moest zijn.

Maar toen onderzoekers aan de hand van een dna-analyse in 2017 concludeerden dat de persoon die al die tijd in het graf had gelegen een vrouw was, kwam hen dat op veel scepsis en kritiek te staan van verschillende collega's. De argumenten waren uiteenlopend. Er werden per ongeluk de verkeerde beenderen geanalyseerd, de persoon had geen sporen van wonden, je kunt niet echt weten of de persoon een hoge status had, enzovoort.

De onderzoekers hebben hun hele huiswerk daarom opnieuw gedaan en becommentariëren de kritiek in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity. En opnieuw luidt de conclusie: het krijgersgraf was voor iemand van hoge status, en de persoon erin was ondubbelzinnig een vrouw. 

We spreken met Nelleke IJssennagger Van der Pluijm over het belang van deze ontdekking en de discussie die hierop volgde. Ijsennagger is curator bij de National Trust in Cornwall, en heeft een specialisatie in de vikingen.