Fragment

Zo bekijk je die kraai op straat eens anders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zo bekijk je die kraai op straat eens anders

Wat denk jij als je buiten voor de zoveelste keer een (schrappen wat niet past: vervelende, lawaaierige, onheilspellende) kraai tegenkomt?

Vergeet in ieder geval niet dat de kraai ook een heel intelligent dier is. Zo is er een soort in Nieuw-Caledonië (ten oosten van Australië) die van boomtakjes haakjes maakt om te hengelen. Een pas verschenen Britse studie toont aan dat het dier daarmee gemiddeld 10 keer sneller insecten kan vangen die in boomholtes verscholen zitten. En naast de mens is deze kraaisoort het enige dier dat zulke "hengelhaakjes" maakt.

Carel ten Cate, hoogleraar gedragsbiologie aan de Universiteit Leiden, kent wel meerdere slimme kraaien. Experimenten met onze eigen (Europese) zwarte kraai toonden aan dat het dier in staat kan zijn om abstract te denken. Er bestaan vele youtube-filmpjes waarin kraaien een groot talent vertonen om problemen op te lossen. En in Japan is er een soort die van een kruispunt handig gebruik maakt om noten te kraken. Ten Cate vindt dat die vindingrijkheid van de kraai dan ook wel eens mag worden benadrukt.