Fragment

De Trans-Atlantische Slavenhandel begon 500 jaar geleden

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Trans-Atlantische Slavenhandel begon 500 jaar geleden

Vandaag is het de Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan. Een dag die door de UNESCO in het leven werd geroepen ter nagedachtenis van de Trans-Atlantische Slavenhandel: De drie eeuwen durende handel waarbij Europa miljoenen tot slaaf gemaakte Afrikanen kocht en rechtstreeks naar (Noord- en Zuid-)Amerika bracht om er in de mijnen of op plantages te werken.

Dit jaar is het een bijzondere herdenking. Deze maand is het exact vijfhonderd jaar geleden dat de Atlantische slavenhandel begon. Bovendien bericht de Britse krant The Independent dat er nieuwe documenten zijn gevonden over het ontstaan ervan.

En toch. Ondanks dit alles is er ook nu nog amper aandacht in Europa voor het begin van een van de invloedrijkste tragische periodes uit de geschiedenis. We praten met Gert Oostindie, hoogleraar koloniale geschiedenis (Universiteit Leiden) over de ontstaansgeschiedenis en de manier waarop Nederland en andere Europese landen momenteel op de Atlantische Slavenhandel terugkijken.