Fragment

Hersengebieden gelinkt aan chronische slapeloosheid geïdentificeerd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hersengebieden gelinkt aan chronische slapeloosheid geïdentificeerd

Een internationaal team van wetenschappers, geleid door Nederlandse onderzoekers, identificeerde 956 genen die een risico geven op chronische slapeloosheid. Dat deden ze na een genetische analyse van meer dan 1.3 miljoen mensen. Hoewel niet elke chronische slapeloze over al deze type genen beschikt en deze genen niet altijd bij iedereen even actief of betrokken zijn, maakt het onderzoek meer dan ooit duidelijk dat chronische slapeloosheid mee uitgelokt kan worden door een biologische aanleg. De resultaten werden vanavond gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics

Meer nog dan de genen op zich zijn de onderzoekers vooral geïnteresseerd in de hersengebieden en hersencellen die veel gebruik maken van deze genen. Die gebieden hebben ze ook in kaart gebracht. Het is volgens neurofysioloog Eus van Someren (Nederlands Herseninstituut en het Amsterdam UMC), een van de betrokken onderzoekers, nu mogelijk om - net zoals bij Parkinson en Alzheimer - de hersencellen uit de risicovolle hersengebieden voor chronische slapeloosheid te bekijken. 

We spreken met Van Someren over dit bijzondere onderzoek. Martijn van de Zande trok naar de slaappoli van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en sprak er met mensen die aan chronische slapeloosheid lijden. Volgens een peiling van het CBS lijdt minstens 10% van de Nederlanders aan zware slaapproblemen.

Video niet beschikbaar