De opkomst van tech-moslima's
- Fragmenten
- De opkomst van tech-moslima's
Het is nog vaak een plek waar de mannen de dienst uitmaken: in de wereld van de ICT, techniek en wiskunde. Tenminste, dat is zo in het Westen. In landen als Saudi-Arabië en Iran ligt het percentage vrouwen in die sector veel hoger.
Zo is in Iran 70 procent van de studenten in die sectoren vrouw, in Saudi-Arabië is het 60 procent. En dat terwijl die landen bekend staan om hun grote genderongelijkheid. Ter vergelijking: in het Westen ligt het aantal vrouwelijke techniekstudenten, ondanks jarenlange inspanning, rond de 30 procent.
In de islamitische wereld kiezen vrouwen dus vaker voor een technischestudie. Niet alleen in Iran en Saudi-Arabië is dat het geval: van Jordanië totOman en Algerije zijn er meer beta-vrouwen dan mannen. “Dat heeft verschillenderedenen”, zegt Enaam Ahmed Ali, zelf ook werkzaam bij een groot Amerikaanstechnologiebedrijf.
“Ten eerst hebben deze studies veel aanzien binnen de cultuur. Dat zorgtervoor dat als je de juiste cijfers hebt, je geen andere keus zou willen maken”,zegt Enaam Ahmed Ali. “Omdat het zoveel aanzien heeft hebben veel vrouwenzoiets van: ‘als ik dit kan doen, ga ik er ook voor.’ Ze laten zien dat ze meerin hun mars hebben, dat ze meer kunnen en mogen doen.”
Een tweede belangrijke reden is dat het werk vaak vanuit huis kan wordengedaan, zegt Enaam Ahmed Ali. “Je kan werken als freelancer of je kan je eigenbedrijf opzetten. Je creëert je eigen bubbel en vanuit daar kan je je eigenlimiet bepalen.”
Ook familie speelt daarbij een belangrijke rol. “Af en toe zijn er vaders enbroers die het niet fijn vinden dat hun zus of dochter in een groot bedrijfwerkt. Je kunt bij wijze van spreken vanuit je bed werken op je laptop. Op dezemanier kan je jezelf toch manoeuvreren en deelnemen aan de economie.”
Volgens Enaam Ahmed Ali gaan veel islamitische vrouwen op zoek naaroplossingen bij problemen waar ze zelf tegenaan lopen. Vervolgens inspireren zedaar andere vrouwen mee. Vandaar ook vaak het succes. “Een goede vriendin vanmij heeft in Egypte een rijschool opgericht voor vrouwen door vrouwen. Haarplatform helpt vrouwen om een rijbewijs te halen, omdat familieleden het vaakniet fijn vinden als vrouwen alleen met mannen in de auto zitten.”
Enaam Ahmed Ali heeft een aantal jaar geleden een succesvol onlinekledingmerk opgezet. Ze reist nu de hele wereld over om seminars te geven en hoopt met haar werk ook andere vrouwen te inspireren. “Doe waar je je goed bij voelt.Vind de juiste mensen die jouw team kunnen versterken. Weet wat jouw krachten zijn en zorg ervoor dat je team daarop is afgestemd.”
Video niet beschikbaar