Fragment

Eerste biologische aanwijzing voor werking ogentherapie?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerste biologische aanwijzing voor werking ogentherapie?

EMDR is een therapie waarbij patiënten met hun ogen moeten bewegen terwijl ze aan een traumatische gebeurtenis terugdenken. Hoewel veel therapeuten de techniek enthousiast toepassen en veel patiënten aangeven dat ze zich beter voelen na EMDR, is het wetenschappelijk omstreden. Want voorlopig was er nog geen goede verklaring voor hoe de techniek precies in het brein werkt.

Lycia De Voogd en haar collega-neurowetenschappers van het Donders-Instituut (Radboud Universiteit Nijmegen) rapporteren nu in het blad Journal of Neuroscience dat ze een eerste biologische aanwijzing voor de werking van de therapie gevonden hebben bij (niet-getraumatiseerde) patiënten. De amygdala, het hersengebied dat erg belangrijk is bij het aan- en afleren van angsten, zou tijdelijk onderdrukt worden door bepaalde netwerken tussen hersengebieden tijdens het maken van de oogbewegingen.

De theorie is dan dat dit mechanisme patiënten in staat stelt hun herinneringen emotioneel makkelijker te herleven en hen van hun trauma afhelpt. Als dat idee in nieuw onderzoek bevestigd wordt, is dat een belangrijke doorbraak. Neurowetenschappers Erno Hermans, een van de betrokken onderzoekers, legt uit waarom.

Video niet beschikbaar