Fragment

Unieke levenswijze bedreigde chimpansees in kaart gebracht

  1. Fragmentenchevron right
  2. Unieke levenswijze bedreigde chimpansees in kaart gebracht

De 'Bili-apen' zijn chimpansees die in het noorden van de Democratische Republiek Congo wonen (in de zogenaamde Bili-Uéré-regio, het grootste beschermde gebied van het land). Ze zijn volgens de Amerikaanse primatoloog Cleven Hicks (Max Planck Instituut) de grootste chimpansee-populatie in de wereld die nog in de ongerepte wildernis leven, hoewel exacte cijfers (omwille van de uitgestrektheid van het gebied) moeilijk te geven zijn. De Bili-apen zijn pas in de nillies door de wetenschap ontdekt, maar ze zijn al minstens even lang door stroperij, oorlog en mijnbouw bedreigd.

Op gevaar van eigen leven deden Hicks en zijn team van onderzoekers (waaronder de Universiteit van Amsterdam) twaalf jaar lang onderzoek naar de levenswijze van de Bili-apen. Daarbij vonden ze dat de chimpansees unieke kenmerken in hun gedrag vertonen die je bij andere chimpansees in de wereld niet ziet. Hun verslag hiervan staat nu in het wetenschappelijke tijdschrift Folia Primatologica. 

We vragen aan primatoloog Edwin van Leeuwen van het Max Planck Instituut wat de Bili-apen zo uniek maakt en of er iets zoals chimpansee-culturen bestaan.