Fragment

Octopussen: zo intelligent "dat ze buitenaardse voorouder moeten hebben"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Octopussen: zo intelligent "dat ze buitenaardse voorouder moeten hebben"

Geen paniek als je denkt iets groots gemist te hebben. Het is enkel een erg omstreden idee uit een al even omstreden paper van het wetenschapsblad Progress in Biophysics and Molecular Biology. Dierkundigen kunnen er momenteel maar niet bij hoe zo'n bizar en pseudowetenschappelijk betoog ooit in een wetenschapstijdschrift is kunnen verschijnen.

Volgens de paper is het leven dat we nu kennen zo complex dat het niet enkel door evolutie op aarde kan zijn ontstaan. Het moet tijdens een bepaalde periode in de geschiedenis (de Cambrische Explosie) zijn beïnvloed door virussen die ooit vanuit de ruimte naar de aarde zijn gekomen. Daarbij proberen de auteurs het bestaan van de octopus als bewijs te nemen, omdat het zo'n intelligent dier is. Zelfs de optie van octopussen als volwaardige buitenaardse wezens (octopus-eieren afkomstig van een komeet) wordt door de auteurs niet uitgesloten.

Naturalis-bioloog en inktvis*-kenner Auke-Florian Hiemstra stelt ons gerust. Hoewel octopussen een erg vreemde zenuwstructuur hebben is het zeker mogelijk dat ze niet alleen door evolutie kunnen zijn ontstaan, maar ook zo intelligent kunnen zijn. Hiemstra is zelfs verplicht om extra papierwerk in te vullen in verband met de wet op dierproeven voordat hij ze mag onderzoeken. Hiemstra geeft slechts een kleine handgreep aan voorbeelden van wat deze wonderbaarlijke dieren in staat zijn.

* De octopussen vormen een dierenorde die behoort tot de klasse van de inktvissen. Niet elke inktvis is dus een octopus of zo slim als een octopus! Er zijn zo'n 1000 soorten inktvissen, 300 daarvan zijn soorten octopus.