Fragment

Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride!!!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride!!!

Liefhebbers van de originele Mary Poppins-film herkennen het musicalnummer Supercalifragilisticexpialidocious vast. Het woord zelf betekent zo iets als 'mega-fantastisch', maar in werkelijkheid is het natuurlijk een verzinsel dat speciaal voor de film bedacht is.

Met het verschijnen van de nieuwste Marry Poppins-film maakte het bekende Amerikaanse YouTube-kanaal 'Screenjunkies' (voornamelijk bekend omwille van hun Honest Trailers) daarom een parodie (04:28) op het nummer. Daarin is het woord Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride. En het leuke is dat dit keer wél een bestaand woord is, én er iemand zelfs multimiljardair mee is geworden. 

Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit van Utrecht, legt voor ons uit wat het woord betekent. Tegelijkertijd vertelt hij dat er een zeer goede reden bestaat voor het gebruik van ogenschijnlijk (of soms gewoon terecht) moeilijke chemische woorden. 

Indien je trouwens dacht dat Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride al het ergste woord was, heb je nog geen kennis gemaakt met Titine, een eiwit dat in onze spieren zit. Het scheikundige woord hiervoor neemt één tot drie uur van je tijd in beslag voor je het helemaal uitgesproken hebt. Sommigen beschouwen het dan ook als het langste woord in de Engelse taal.

Video niet beschikbaar