Fragment

Kroatische premier bevestigt dood oorlogsmisdadiger Joegoslaviëtribunaal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kroatische premier bevestigt dood oorlogsmisdadiger Joegoslaviëtribunaal

De Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak, die tijdens zijn hoger beroep vandaag voor het Joegoslaviëtribunaal waarschijnlijk gif innam, is overleden. De premier van Kroatië heeft dat bevestigd, nadat Kroatische media er al over hadden bericht.

De 72-jarige Praljak hoorde vanochtend samen met vijf anderen zijn straf wegens oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië. In 2013 werd hij al tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en op het moment dat het tribunaal die straf had bevestigd, begon Praljak te roepen: "Ik ben geen oorlogsmisdadiger en verzet mij hiertegen."

Klein glaasje

Vervolgens bracht hij een klein glaasje naar zijn mond, sloeg de inhoud achterover en zei: "Ik heb net gif gedronken." Er ontstond enige onrust in de rechtszaal en toen zijn woorden vertaald waren, schrok de rechter die aan het woord was en hij schorste de zaak.

Het VN-tribunaal zou vandaag definitief uitspraak doen tegen het zestal, onder wie de premier en vijf andere politieke en militaire kopstukken van het voormalige ministaatje Herceg-Bosna. Ze kregen in mei 2013 straffen van 10 tot 25 jaar cel, omdat ze daar begin jaren 90 met geweld moslims hebben verdreven.