Fragment

Hubrecht Instituut haalt verborgen darmcellen tevoorschijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hubrecht Instituut haalt verborgen darmcellen tevoorschijn

Je zou het niet zeggen, maar onze darmen zijn de grootste hormonenfabriek van ons lichaam. Ons hongergevoel, de spiersamentrekkingen van de darm, het stimuleren van de alvleesklier voor insuline (relevant voor diabetes type 2), de opname van voedingstoffen: het zijn allemaal processen waarbij onze darmen hormonen aanmaken. En toch zijn die hormoonproducerende cellen van onze darmen zeer moeilijk te vinden. Niet alleen omdat onze darmen zo groot en opgevouwen zijn, maar ook omdat de hormoonproducerende darmcellen minder dan 1% van het totale aantal darmcellen vormen.

Geneticus Hans Clevers en zijn team van het Hubrecht Instituut hebben dat probleem weten op te lossen. Door een zeer belovende genetische techniek (genaamd Single Cell Sequencing*) op de darmcellen toe te passen konden ze op grote schaal ontdekken welke cellen bezig zijn met hormonen te produceren en waar ze zich bevinden. Ook manipuleerden ze deze gevonden cellen zodat ze verschillende kleuren fluoresceerden naargelang hun hun leeftijd (groen betekent jong, geel volwassen, en rood oud). Met die twee technieken ontdekten ze onder meer nieuwe hormoonproducerende cellen, alsook cellen die hun hormoonproductie aanpassen naargelang hun leeftijd.

De darmcellenkaart en de ontdekte resultaten stellen onderzoekers wereldwijd in staat om ziektes die aan de darmen gerelateerd zijn (zoals diabetes type 2, obesitas, en het prikkelbare darm syndroom) te bestuderen. We spreken er over met Hans Clevers.

* Hoewel de techniek al in 2015 ontwikkeld was, werd Single Cell Sequencing pas in 2018 op grote schaal toepasbaar. Daarom riepen wetenschappers in Science eind 2018 deze techniek als doorbraak van het jaar uit.