Fragment

Japan geeft toestemming voor geboorte dieren met menselijke organen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Japan geeft toestemming voor geboorte dieren met menselijke organen

Jonge ratten of varkens die een menselijke maag of hart in zich dragen. In Japan heeft de overheid haar ethische richtlijnen over experimenteren met dierenembryo's recentelijk zo aangepast dat het binnenkort hoogstwaarschijnlijk geen fantasie meer is. De Japanse stamcelbioloog Hiromitsu Nakauchi krijgt nu al de toestemming van het expertencomité op het Japanse ministerie van wetenschappen om zulke ratten en muizen geboren te laten worden. De verwachting is dat hij de definitieve politieke goedkeuring in augustus ook zal krijgen. Het zou dan de eerste keer zijn dat dergelijke samengestelde embryo's van dieren en mensen geboren zullen worden.

Stamcelexpert en hoogleraar moleculaire genetica Hans Clevers (Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht) heeft moeite met de ethische kant van het verhaal. Tegelijkertijd kent de Japanse bioloog binnen zijn vakgebied een erg goede reputatie en is hij volgens Clevers verre van de typische 'cowboy-wetenschapper'.

Clevers verwacht dat de experimenten met ratten en muizen ook nog niet meteen organen zullen opleveren die we naar de mens kunnen transplanteren. Maar de kans is in deze experimentele fase wel reëel dat de menselijke stamcellen onbedoeld bijdragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld de hersenen of 'vingers' van de proefdieren.