Fragment

Zijn er echt meer actieve muggen in de winter?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zijn er echt meer actieve muggen in de winter?

Verschillende media berichten dat Nederland in januari een opstoot van muggenoverlast kent, terwijl het winter is. Hiervoor baseren ze zich op de muggenradar, een website waarbij mensen in Nederland kunnen aangeven hoeveel last ze van muggen hebben. En deze website meldt in januari inderdaad een verhoging van het aantal meldingen.

Maar of er werkelijk een muggenplaag in de winter aan de gang is, is daarmee nog te voorbarig. Parasitoloog en entomoloog Sander Koenraadt is een van de beheerders van de muggenradar. Op basis van de cijfers die de radar genereert durft hij aan onze redactie niet te zeggen dat er in Nederland dit jaar meer muggen in de winter actief zijn dan in het verleden.

Zo is de muggenradar gebaseerd op wat mensen zelf online aangeven. Doordat mensen muggen meestal met de zomer associëren, kan het zijn dat ze de aanwezigheid van muggen des te opvallender vinden. Daarom is het niet ondenkbaar dat mensen ook sneller geneigd zijn om dit te melden. En al meer, als er grote media-aandacht voor muggen in de winter bestaat. Ook is het volgens Koenraadt niet de eerste keer dat mensen in het verleden in de wintermaanden meer muggen hadden gemeld.

De muggenradar heeft desondanks zeker zijn nut. Zo geeft het bijvoorbeeld aan waar er muggen zijn, en of wat voor type muggenoverlast er is ontstaan. Dat is belangrijk, want in Europa duiken er de afgelopen jaren bijvoorbeeld meer gevallen van het Westnijl-virus op (een gevaarlijk virus dat sommige muggen met zich mee kunnen dragen), hoewel Nederland er voorlopig nog van gevrijwaard lijkt te zijn. Verslaggever Joris van de Kerkhof bezoekt Koenraadt in zijn muggenlab.