Fragment

Nederlandse hockeyers geholpen door techniek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlandse hockeyers geholpen door techniek

De Nederlandse hockeyteams deden het dit weekend erg goed, ze werden bijgestaan door techniek. Hockeymannen dragen een soort hesjes met sensoren, bij de dames zit het in de kleding, in de BH verwerkt. Je kunt met sensoren de inspanningen van de spelers tot in de kleinste details in de gaten houden. Waar ze staan op het veld, hoe hard rennen ze, hoe klopt hun hart en hoeveel ze lopen. De spelers worden goed in de gaten gehouden, want als ze hun fysieke grenzen overgaan dan gaat dat ten koste van hun spel. Zo kun je dus in real time bepalen wie aan een wissel toe is.

De hockeyers zijn blij met wat er is, en wat je daar al mee kunt, maar het mag allemaal wel kleiner. En ook de batterijen zijn ze liever kwijt dan rijk. Misschien hebben ze wat aan een nieuw systeem dat Amerikaanse en Koreaanse wetenschappers ontwikkelden. Daarmee kun je kleine draadjes, de ontwikkelaars noemen ze zelf twistrons, in sportkleding verweven. Die doen twee dingen: ten eerste registreren ze je ademhaling. Iedere keer als je bij het ademhalen de twistrons aanspant, gaat er een elektrisch stroompje naar een extern apparaatje. Ten tweede hebben de twistrons geen batterij nodig, ze halen de energie uit het aangespannen worden en het weer ontspannen. 

Het vermogen is nu net genoeg om een klein LED lampje te laten knipperen. Maar voor de sensoren die nu gebruikt worden, voor hartslag, gps en beweging en voor het verzenden van die data is wel veel meer energie nodig, dus het principe moet nog worden opgeschaald.