Fragment

Rechtszaak om miljarden tegen farmaceut in VS om 'opiatencrisis'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rechtszaak om miljarden tegen farmaceut in VS om 'opiatencrisis'

In de Verenigde Staten is een uitzonderlijke rechtszaak van start gegaan tegen farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson. De openbaar aanklager in de staat Oklahoma eist miljarden van het bedrijf vanwege het bijdragen aan de 'opiatencrisis' in het land. Johnson & Johnson fabriceert onder meer zware pijnstillers die erg verslavend zijn.

De afgelopen jaren stierven in de VS tienduizenden mensen aan een overdosis drugs. "Alleen al in 2018 waren het er 72.000, twee derde daarvan was gerelateerd aan opiaten", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries in Nieuws en Coop NPO Radio 1. "Ter vergelijking: tijdens de crackcrisis van de jaren 80, stierven er op het hoogtepunt jaarlijks 10.000 mensen."

De procureur-generaal in Oklahoma sprak al van de "ernstigste door de mens veroorzaakte gezondheidscrisis ooit in de VS". Volgens hem heeft Johnson & Johnson daarin een leidende rol gespeeld. "Hoe het zover kon komen?", vroeg hij zich hardop af. "Hebzucht."

Uitzonderlijk is dat de rechter voor het eerst een uitspraak zal doen over wie er verantwoordelijk is voor de opiatencrisis in het land. "De vraag is nu of farmaceutische bedrijven verantwoordelijk zijn, of dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de artsen, die de recepten hebben voorgeschreven", zegt De Vries.