Fragment

Zo maak je huizen en steden beter bestand tegen toekomstige hittegolven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zo maak je huizen en steden beter bestand tegen toekomstige hittegolven

Een nieuwe studie waar het KNMI aan heeft meegewerkt laat zien dat hittegolven zoals vorige week vrijwel onmogelijk zouden zijn geweest in het Nederland van een eeuw geleden. Aan NOS.nl laat KNMI-onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh zelfs weten dat, als je de trend (gebaseerd op data uit het verleden van Nederland en andere West-Europese landen) verder doortrekt, Nederland gemiddeld op een hittegolf per jaar in de toekomst zal uitkomen.

Op een warme dag 's avonds blijft de hitte in stedelijk gebied doorgaans extra lang hangen en Nederland heeft nog veel werk voor de boeg om haar huizen, gemeenten en steden zo in te richten dat de warmte zo min als mogelijk door de stenen, beton en asfalt vastgehouden wordt. Hoe kan dat anders?

Verslaggever Maino Remmers trok naar de heetste plek in Delft, de Spoorzone, en sprak er met microklimaatonderzoeker Marjolein Pijpers van Esch (TU Delft). Zij is de initiatiefnemer van een hittebestendig park dat er momenteel gebouwd wordt. We vragen eveneens aan meteoroloog Bert Heusinkveld (Wageningen Universiteit) hoe we onze huizen en wijken beter tegen de hitte kunnen wapenen. 

Video niet beschikbaar