Fragment

Miljoen demonstranten op de been in Algerijnse hoofdstad

  1. Fragmentenchevron right
  2. Miljoen demonstranten op de been in Algerijnse hoofdstad

In de Algerijnse hoofdstad Algiers, zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen de straat opgegaan. Zij demonstreren tegen president Bouteflika. Het is het grootste protest in het Noord-Afrikaanse land, sinds het begin van de protesten, zes weken geleden. 

Een van de demonstranten is Anissa Yabzeg, een Nederlandse met Algerijnse roots. Ze is speciaal voor de demonstraties afgereisd naar Algerije. "Ik moet dit gewoon meemaken. Ik wil gewoon het gevoel ervaren dat de Algerijnse bevolking ook meemaakt. Op afstand is dat natuurlijk moeilijk in te schatten. De saamhorigheid, het volk dat gewoon letterlijk de handen in elkaar slaat om te protesteren en te demonstreren tegen het gehele regeersysteem van Algerije."

Nieuw regeringssysteem

De steun van het leger ziet Yazbeg als "een stap vooruit in de toekomst van Algerije. Ik merk gewoon op straat dat militairen, politieagenten, brandweermannen ook gewoon meedoen aan de protesten, maar het is nog niet genoeg."

Yazbeg wil een totaal nieuw regeringssysteem. "Dus zonder de partij van Bouteflika en de steun van het leger daarin." Ook wil ze dat de grondstoffen van Algerije beter benut worden voor de toekomst van het land en het volk.