Fragment

Hoe calcium kan bijdragen aan de vorming van Parkinson

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe calcium kan bijdragen aan de vorming van Parkinson

Britse onderzoekers van de universiteit Cambridge hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van Parkinson. Ze vonden dat een teveel aan calcium in bepaalde hersencellen deze cellen misvormde en uiteindelijk deed afsterven.

Wat betekent dit nieuwe inzicht voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson? En moeten we, zoals sommige Britse media voorstellen, nu dringend minder melk drinken? We vragen het aan Bas Bloem, hoogleraar neurologie bij het Radboud UMC, en aan senior voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Noot: Tijdens dit gesprek had Bas Bloem het over studies die een licht verband aantonen tussen melk en Parkinson omwille van andere factoren dan calcium-inname. Daarmee verwees hij naar de veronderstelling dat er een verband bestaat tussen de consumptie van zuivel en de ontwikkeling van Parkinson op latere leeftijd. Het feit dat er soms nog resten pesticiden in melk gevonden worden (ook in Europa) kan daarvan een mogelijke oorzaak zijn. Verschillende studies laten een relatie zien tussen de blootstelling aan pesticiden en Parkinson.
Er vallen hierbij wel nuances te maken. De EU-normen voor pesticide-resten in melk worden zelden overschreden. Er is decennialang al een verbod op het gebruik van de verdachte pesticiden. Niet elke pesticide is hetzelfde. Een statistisch verband of link is nog geen oorzaak. Melk is niet het enige product waarbij pesticiden worden gevonden. Er bestaan andere risicofactoren op Parkinson. En op welke manier pesticiden aan de vorming van Parkinson zouden bijdragen is onvoldoende bekend.