Fragment

De voorouders van je "China's appel" en citroen kwamen uit het Himalaya-gebergte

  1. Fragmentenchevron right
  2. De voorouders van je "China's appel" en citroen kwamen uit het Himalaya-gebergte

De sinaasappel, citroen, mandarijn, grapefruit, limoen, yuzu,... Het zijn allemaal citrusvruchten. Maar hoewel ze dus familie van elkaar zijn, is hun stamboom jammer genoeg een grote puinhoop. De mens heeft daar goed aan bijgedragen door ze over de hele wereld te verspreiden en talloze keren met elkaar te kruisen. Die verwarring merk je ook aan de namen van het citrusfruit. Een pompelmoes in België is eigenlijk een grapefruit. En een 'lemon' in Engeland is geen limoen bij ons, maar een citroen.

Een nieuw genetisch onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature kon gelukkig de verwantschappen van meer dan 50 soorten citrus-vruchten in kaart brengen. Daarbij kwamen de onderzoekers ook uit bij een gemeenschappelijke voorouder die acht miljoen jaar geleden in de zuid-oostelijke uitlopers van het Himalaya-gebergte voorkwam. Dat gebied strekt zich nu uit tussen China, India en Myanmar.

We spreken met buitengewoon hoogleraar etno-botanie Tinde van Andel (Universiteit Wageningen en Universiteit Leiden) over de oorsprong en de verspreiding van de citrusvruchten. Volgens haar was die voorouder waarschijnlijk niet zo lekker.