Fragment

Zoenprotest bij nonnen die lesbische vluchteling de deur wezen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zoenprotest bij nonnen die lesbische vluchteling de deur wezen

Lesbiennes gaan morgen voor de deur van het klooster van de Missionaries of Charity in Amsterdam zoenen. Dat doen ze uit protest tegen het uitzetten van een lesbische vluchteling uit Oeganda.

Deze Justine vluchtte vanwege haar geaardheid en heeft een herhaald asielverzoek ingediend nadat het eerste werd afgewezen. Afgelopen vrijdag wilde ze het klooster verlaten om een boot voor de Gay Pride te versieren. De kloosterdeur zat om zeven uur al op slot. Ze vertelde een non dat ze eruit wilde en dat ze lesbisch was. 

Schokkend

Volgens Justine zei de non daarop: "Wat je doet, is slecht. Alleen als je duidelijk maakt dat je niet lesbisch bent, mag je hier slapen. Anders moet je je spullen pakken. Op de vraag waarom, antwoordde ze: 'je verpest de kinderen en moet nu vertrekken."

Savannah Koolen van RozeLinks, de afdeling van GroenLinks die opkomt voor lhbt-rechten, was geschokt toen ze het hoorde, en belde het klooster. "Een zuster zei dat Justine een gevaar voor de kinderen vormde. Ik kon het echt niet geloven."

Aangifte

Koolen organiseert het protest van morgen. "We willen laten zien dat we solidair zijn met Justine en dat dit in Amsterdam gewoon moet kunnen. Zij kan hierdoor echt niet op straat gezet worden." Justine gaat aangifte doen voor discriminatie door de nonnen.

De nonnen namen de telefoon niet op toen Nieuws en Co belde voor een reactie. Maar tegen de Amsterdamse zender AT5 bevestigde een van hen dat de geaardheid van Justine een gevaar was voor de kinderen en andere vrouwen en dat ze daarom 

De orde van de Missionaries of Charity is begonnen door moeder Theresa.