Fragment

Wanneer kun je soorten succesvol in de natuur brengen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wanneer kun je soorten succesvol in de natuur brengen?

Misschien heb je ooit het bekende filmpje gezien van wolven die in het Amerikaanse Yellowstone National Park terugkeren en zo het hele natuurgebied tot een waar paradijs maken. Zelfs rivieren deden ze van koers veranderen. Het is het ultieme voorbeeld van wat, 'trophic rewilding', oftewel het verbeteren van de natuur door het (her)introduceren van dieren, kan veroorzaken. Maar dat het ook verkeerd kan gaan weten we dankzij de Oostvaardersplassen, waarbij de groepen grazende dieren die door de jaren heen geïntroduceerd werden zo sterk uitbreidden dat vele van hen nu grote voedselproblemen ervaren.

Wetenschappelijk bekeken is er weinig bekend over de omstandigheden waarin 'trophic rewilding' een succes of mislukking wordt. Desondanks wordt deze methode van natuurbeheer zowel in Nederland als in de rest van de wereld veel toegepast.

In een speciaal themanummer (dat je volledig kunt lezen) maakt het prestigieuze Britse wetenschappelijke tijdschrift Philosophical Transactions B. daarom een balans op. Ecoloog Liesbeth Bakker van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) had de grote eer om dit nummer (samen met een Deense expert) te mogen samenstellen. Ook schreef ze een uitvoerige introductie over de kansen die 'trophic rewilding' biedt in tijden van voortdurende verandering en klimaatopwarming. We spreken met haar over de bevindingen van het tijdschrift.